Gebruikelijkheidscriterium in de agrarische sector

5 januari 2018

Werkt u samen met uw partner of echtgenoot? Dan geldt fiscaal het gebruikelijkheidscriterium. Dit hoeft echter een goede samenwerking niet in de weg te staan.

Samen werken? Dat kan fiscaal voordelig zijn.

Een samenwerkingsverband zoals een maatschap of een vof tussen partners of echtgenoten is fiscaal een voordelige optie. Omdat beide partners als ondernemer worden aangemerkt hebben zij recht op ondernemersfaciliteiten.

Gebruikelijkheidscriterium binnen de samenwerking

Wanneer u samen het samenwerkingsverband aangaat geldt als aanvullende eis dat maximaal 70% van de werkzaamheden ondersteunend mag zijn aan de primaire dagelijkse werkzaamheden. Dit houdt bijvoorbeeld in dat u of uw partner niet enkel schoonmaakwerkzaamheden verricht. 

Gebruikelijkheidscriterium binnen de agrarische sector

Bij agrarische samenwerkingen leiden deze eisen normaliter niet tot moeilijkheden. Het criterium is opgezet om misbruik te voorkomen. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat een arts met zijn assistente, die tevens zijn echtgenote is, een maatschap aangaat, uitsluitend vanwege de fiscale voordelen. Van een dergelijk misbruik is bij agrariërs in de regel geen sprake, zo blijkt uit de resolutie van de staatssecretaris.

Ongebruikelijke samenwerking

Blijkt toch dat de inspecteur aannemelijk kan maken één van de partners bij u als agrariër meer dan 70% ondersteunend bezig is dan kan dit tot gevolg hebben dat hij de vof of maatschap niet hoeft te accepteren.

Inzicht in uw specifieke situatie?

Neem eenvoudig contact op met de specialisten van Bilanx om te kijken hoe uw specifieke situatie eruit ziet. 

Locaties

Vestiging Almelo Bedrijvenpark Twente 423 7602 KM Almelo Routeplanner

 

Vestiging Hardenberg Stelling 8b 7773 ND Hardenberg Routeplanner

Nieuwsbrief

Meldt u zich nu aan voor (een van) onze nieuwsbrieven. Deze worden maandelijks verstuurd.

Nu inschrijven!

Volg ons op